Practitioners Nederland

In maart 2002 startte een groep van negen IC-verpleegkundigen uit vijf verschillende ziekenhuizen bij Care Training Group (CTG) met de opleiding tot Ventilation Practitioner. Deze groep heeft in juli 2003 de vakgroep Ventilation Practitioners Nederland (VPNed) opgericht.

Bij CTG werden inmiddels naast Ventilation Practitioners ook Circulation- en Renal Practitioners opgeleid. In 2017 spraken de drie groepen Practitioners af intensiever te gaan samen werken. In september 2018, van Practitioners Nederland, de vereniging voor Circulation-, Renal-, Neural- en Ventilation Practitioners.

Intensive Care Practitioners

Er zijn vier verschillende uitstroomprofielen:

  • Circulation Practitioner; de specialist op de Intensive Care op gebied van hart en circulatie.

  • Neural Practitioner; de specialist op het de Intensive Care op gebied van het brein en de neurologie

  • Renal Practitioner; de specialist op het gebied van nieren en nierfunctie vervangende therapieën op de Intensive Care.

  • Ventilation Practitioner; de specialist op gebied van longen en beademing.

De Intensive Care Practitioner werkt niet alleen op de volwassenen IC maar ook op de kinder IC of IC neonatologie.

Voordelen voor Practitioners Nederland leden

Als lid van Practitioners Nederland beschik je over een groot netwerk van Practitioners. Je mag jaarlijks gratis naar de Practitionersdag waar je de hele dag kan genieten van sprekers die verschillende onderwerpen bespreken die je kan gebruiken ter inspiratie voor je eigen werk. Verder kan je de ondertussen netwerken met andere Practitioners en met de industrie.

Daarnaast is er voor alle leden een kwaliteitsregister waarin onder andere wordt bijgehouden welke scholing jij gevolgd hebt.

Hoofdtaken van Practitioners

  • Scholing; zowel aan verpleegkundigen als artsen wordt er scholing gegeven, dit gebeurt op de afdeling zelf maar ook op symposia en congressen kan je ze tegen komen als spreker.

  • Onderzoek; naast het goed op de hoogte blijven van wat er in het vakgebied speelt door de literatuur bij te houden wordt er ook druk onderzoek gedaan door de Intensive Care Practitioner. Dit gebeurt zowel retrospectief als prospectief.

  • Innovatie; de Practitioners is altijd bezig om de zorg rondom zijn vakgebied te verbeteren dit resulteert regelmatig in het doorvoeren van nieuwe ontwikkelingen, dit kan het introduceren van een nieuw apparaat maar ook een nieuwe verbeterde werkwijze.

  • Contacten industrie; door goede contacten met de industrie de Practitioner van nieuwe producten die er op de markt zijn en kan de PRactitioner beoordelen of dit wat is voor de eigen afdeling.

Nog geen Practitioner op jouw afdeling?

Ben je werkzaam op een intensive care afdeling waar geen Practitioner actief is en heb je behoefte aan scholing op het gebied van circulatie, nierfunctie vervangende therapie, neurologie of beademing? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen jou in contact brengen met een Practitioner in jouw regio.

Neem contact op